Wanneer draag je welke sieraden?

In de Klassieke Oudheid droegen de mannen alleen een ring. Deze ring was meer dan een statussymbool, het had ook een functionele waarde. Met zijn ring kon een belangrijk man namelijk brieven en andere documenten bezegelen.

De vrouwen pronkten niet alleen met ringen, maar hadden ook oorbellen, halssnoeren, kettingen, arm- en enkelbandjes, haarspelden, diademen en soms zelfs hoofdkransen.

Er was uiteraard wel een verschil te zien tussen arm en rijk. De rijken lieten de sieraden maken van edelmetaal zoals zilver en goud. Ook werden er edelstenen gebruikt om de sieraden te verfraaien.

Voor de armen was dit echter niet te betalen. Zij gebruikten goedkopere materialen zoals brons en keramiek.

Voor elke gelegenheid een ander sieraad

In de huidige westerse samenleving worden sieraden niet meer zozeer als statussymbool gezien. Sieraden worden gedragen om, naast kleding, het lichaam te verfraaien.
Er is tegenwoordig een enorme keuze tussen verschillende materialen en manieren waarop het sieraad wordt gemaakt. Zo zijn er sieraden die in massaproductie van goedkope materialen worden gemaakt. Denk hierbij aan de oorbellen, kettinkjes en armbanden die in drogisterijen en bijouterieën worden verkocht. Bij de juwelier zijn sieraden te vinden die van duurder materiaal worden gemaakt. Echter zijn deze sieraden vaak niet exclusief, omdat er veel dezelfde producten aangeboden worden. Maar je kunt ook een sieraad op maat laten maken door een edelsmid. Hierbij wordt precies voldaan aan de wensen van de klant.

Bij het kiezen van een sieraad spelen een paar aspecten een rol. Bijvoorbeeld: je persoonlijkheid, je bezigheden en welke kleding je draagt. Daarnaast is het belangrijk bij welke gelegenheid je het sieraad gaat dragen. Immers, naar je werk volstaat meestal een simpel sieraad. Een sieraad die je outfit compleet maakt, maar niet te sterk aanwezig is. Wanneer je echter een sieraad moet kiezen voor bij bijvoorbeeld een gala- of bruidsjurk, dan denk je daar iets langer over na.

Speciale gelegenheden

Er zijn bepaalde gelegenheden waarbij een speciaal, eventueel gepersonaliseerd, sieraad past. Bijvoorbeeld bij een huwelijk. Als eerste denken we dan vaak aan de trouwringen. Maar er zijn nog meer sieraden die zo’ n speciale gelegenheid extra mooi maken. De bruid wil wellicht een ketting of diadeem die bij haar bruidsjurk past. En de bruidegom kiest manchetknopen of een dasspeld voor bij zijn kostuum.

Gelukkig is er in elke goede juwelierszaak bekwaam personeel aanwezig. Zij zullen je helpen om voor elke speciale gelegenheid een mooi sieraad te kiezen dat het plaatje helemaal compleet maakt.

Exclusieve sieraden

Het kan zijn dat je bij een bijzondere gebeurtenis een heel exclusief sieraad ter herinnering wil laten maken. Hiervoor kun je terecht bij een edelsmid. Je levert eventueel zelf het ontwerp aan en verder kun je precies aangeven welke materialen er gebruikt gaan worden. Bij de meeste smeden is er ook de mogelijkheid om as van een overleden dierbare of bijvoorbeeld een plukje haar in een sieraad te verwerken.

Al met al genoeg keus, voor elke gelegenheid en voor elke portemonnee.

Een reactie plaatsen