Tips bij het kiezen van sieraden met een edelstenen

Praat je over een complexe maar tegelijkertijd fascinerende wereld, dan kun je het makkelijk hebben over de wereld van edelstenen sieraden. Een interessante vraag is, hoe de waarde of de prijs van edelstenen wordt bepaald. Verder is ook van belang hoeveel soorten edelstenen er precies zijn en wat de verschillen tussen die stenen zijn. Dit brengt jou verder naar de vraag hoe jij weet als jij een echte of een neppe steen koopt.  Dit artikel richt zich op een aantal praktische tips aan de hand waarvan deze vragen zouden kunnen worden beantwoord.

De te behadelen tips zijn:

  • Kijken naar de oorsprong van de edelstenen
  • Niet haasten bij het kiezen van een mooie kleur
  • Kijken naar het gewicht
  • De kleureneffecten bekijken
  • Inkopen van sieraden alleen met certificaat van echtheid

Kijken naar de oorsprong van de edelstenen
De samenstelling en vorming van edelstenen duurt heel lang. Het kan soms eeuwen duren. De herkomst van edelstenen spelen een belangrijke rol bij het inkopen. De herkomst stelt namelijk de prijs van de stenen vast.

Niet haasten bij het kiezen van een mooie kleur
Kleuren van de stenen bepalen zeker 50% van de waarde van de stenen. Men gaat er vaak van uit dat edelstenen niet te licht of te donker zouden moeten zijn.  Daarop worden er vaak wat uitzonderingen gemaakt, maar geweldige juwelen worden altijd gekenmerkt aan harmonieuze en evenwichtige kleuren. Het is belangrijk om op te letten dat de kleuren op de edelstenen zich goed verdelen en dat het geheel samen gevormd wordt door de verschillende kleurtonen.

Ideale kleur?
Men kan zich ook afvragen als de ideale kleur bestaan. Deze vraag heeft zowel Ja als Nee als antwoord. Echter verschillende de ideale kleuren van steen tot steen. Wanneer edelstenen te licht zijn, verliezen die een deel van hun waarde. De ideale kleuren kunne dus hebben verschillende kenmerken om mee te worden herkend, terwijl de koper zelf de perfecte kleuren kan bepalen.

Kijken naar het gewicht
Karaat-gewicht bepaald niet de waarde van de edelstenen. Tien één karaat diamanten bijvoorbeeld hebben niet dezelfde waarde als een tien karaat diamant. Volgens de regel is  een grote edelsteen meestal duurder van losse edel-steentjes. Aan de hand van de edelstenen wordt ook de waarde van het karaat-gewicht vastgesteld. Hierbij is een van de grootste rol-spelers de kwaliteit van de stenen zelf.

De kleureneffecten bekijken
Kleureneffecten zijn de mooiste zaken war men meestal ook naar opzoek is. De verschillende kleurentonen produceren de meest geweldige kleureffecten. Licht  in de omgeving heeft veel invloed op het uiterlijke van de edelstenen. Het mooie ervan wordt vaak door kunstmatige of neonlicht verpest. Geadviseerd wordt om de stenen altijd in zonlicht te bekijken om de kleurentonen te kunnen zien.

Inkopen van sieraden alleen met certificaat van echtheid
Zolang je geen expert bent op het gebied van edelstenen, kan het soms wat lastig zijn om controle uit te oefenen op wat je koopt. Om een oplossing te bieden voor dit probleem, bestaat ook de mogelijkheid om een certificaat van echtheid te ontvangen mij het inkopen van edelstenen. Op zo een certificaat moet worden aangegeven wat het karaat-gewicht, herkomst, afmeting  van de steen en grootte, is.

Meer informatie over sieraden en edelstenen op de volgende websites:

http://www.vanslounjuweliers.nl/shop/algemene-informatie-sieraden/

http://www.edelstenenwereld.nl/

Een reactie plaatsen