Het vervaardigen van gouden sieraden

Sieraden, en vooral gouden sieraden hebben eeuwen een dominante positie op de wereld markt. De vraag en aanbod van sieraden zorgen vaak voor cruciale bewegingen in de wereldeconomie. Zo zal bijvoorbeeld de vraag naar sieraden, invloed hebben op de prijs van goud, dat vervolgens een invloed heeft op de mijn-werkzaamheden en vervolgens de werkgelegenheid. Echter richt dit artikel zich niet op het wereld spel, maar op de iets kleine, maar cruciale zaak, namelijk, het vervaardigen van sieraden.

Een zeer creatief vak

Het vak van een edelsmid is een zeer creatief vak. Zij maken dingen om mensen mooier te maken. Het beginnen met het maken van een sieraad start altijd zwart op wit. De edelsmid zal altijd tenminste voor zichzelf een schets maken van wat hij ongeveer zou willen hebben als eindproduct. Daarvoor is er natuurlijk inspiratie nodig. Die inspiratie kan een edelsmid van alles en overal halen. Het hangt van mens tot mens af, waar men precies inspiratie van kan uithalen. Een edelsmid kan ook bijvoorbeeld van de vorm van een gebouw inspiratie halen.  De omgeving, gebouwen, architectuur zijn zaken die ook kunnen spreken bij het komen tot ideeën. Het gaat meestal om een uitgangspunt voor een nieuw sieraad, omdat er tijdens de werkzaamheden, weer andere ideeën kunnen loskomen.

Goud

Gaat het om gouden sieraden, dan heeft de edelsmid goud nodig. Goud natuurlijk is een fantastisch materiaal. Het kan ongelimiteerd worden hergebruikt. Daarom is meestal ook te zien dat oude sieraden voor nieuwe sieraden worden gesmolten.  Het hoeft niet altijd om puur goud te gaan. In Nederland gaat het bij de meeste sieraden om een mengsel van zilver en koper in de goudproducten.

Smelten

Het goud wordt gesmolten in een bakje van keramiek. Keramiek kan behoorlijk veel hitte verdragen, waardoor het goud met een vlammetje, vloeibaar kan worden gemaakt. Met vloeibaar goud kan de edelsmit niets doen.  Men giet het vloeibare in een stalenvormpje om een staafje goud uit te krijgen.

Walsen

Als het goud uit die stalenvorm komt, wordt het schoongemaakt, waarna het in een wals gaat. Er is vrij veel kracht voor nodig  omdat het goud nog behoorlijk hard is. Zeker in een staafje. Meestal wordt het gewalst in een vierkant profiel. Het walsen is een mechanische bewerking, waardoor het goud weer harder wordt. Het goud moet worden uitgegloeid. Dat gebeurd ook op een plaat keramiek met een vlam. Na de verwarming wordt het goud met een bepaald middel langzaam afgekoeld. Door het langzamer afkoelingsproces krijg je een zachter materiaal dat op haar beurt makkelijker te bewerken is. Daarna is het staafje al gereed voor bewerking tot een sieraad.

In de meeste gevallen komt er ook een lazeren lasapparaat bekijken om zaken verfijnd aan te pakken.

Laatste handelingen

Een van de laatste handelingen bij het vervaardigen van sieraden is het polijsten van het product. Na het polijsten gaat het sieraad in een reinigingsmachine(ultrazone) waar het van de sieraad afhangt, hoelang het in blijft. Na de Ultrazone is het sieraad klaar en kan het in een doosje voor de verkoop.

Meer informatie over sieraden en edelstenen op de volgende websites:

Een reactie plaatsen